Start din reise Mine sider

 En episk reise fra Dar es Salaam til Cape Town 

Denne legendariske togturen tar deg gjennom Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana og Sør-Afrika, og er en av verden mest berømte togreiser!

Reisen starter i Dar es Salaam, og første stopp er Selous Game Reserve. Dere snirkler dere gjennom the Great Rift Valley, og inn i Zambia før dere krysser mektige Zambezi River og stopper i Victoria Falls. Turen fortsetter med spennende safari i Madikwe Game Reserve. I Sør-Afrika blir det stopp i Pretoria, Kimberley og Matjiesfontein før dere når endestasjonen i Cape Town.

Opplevelser

Togtur, safari, natur, storby

Steder

Dar es Salaam, Nyerere National Park, Victoria Falls, Madikwe Game Reserve, Pretoria, Kimberley & Cape Town

Når er beste tiden å reise?

Jan
Feb
Mar
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Des
Generelt

Sør-Afrika, kontinentets mest populære reisemål passer for deg som drømmer om å oppleve fantastisk safari, vakkert landskap, samt mat og drikke av høy internasjonal standard. Akkurat som oss har landet 4 årstider som er speilvendte fra våre

Temperatur

Sommertemperaturen når rundt 25 grader i Cape Town, mens den i Kruger og KwaZulu-Natal ofte overstiger 30 grader. Om vinteren kommer det sjelden over 30 grader i Cape Town, mens de nordlige og østlige delene av landet kan få temperaturer opp mot 20- 25 grader

Nedbør

I Cape Town faller det mest regn fra mai til juli, mens KwaZulu-Natal har mer jevn nedbør gjennom hele året, med en liten topp i løpet av november til februar. I Kruger regner det mindre enn i resten av landet, med mer regn om i den varmeste årstiden.

I dag flyr dere fra ønsket flyplass. La eventyret begynne!

Vennligst opplys oss om ønsket avreiseflyplass når dere sender inn forespørsel dersom dere ønsker at Safarireiser skal være ansvarlige for flybilletter.

Velkommen til Tanzania! Når dere lander på Julius Nyerere International Airport i Dar Es Salaam, blir dere ønsket velkommen og kjørt til hotellet. Slapp av i herlige omgivelser etter en lang reise.

Dere sjekker inn på Kivukoni Room på Serena Hotel før dere blir kjørte til Tazara Station. Ved ankomst på togstasjonen går du ombord i vognen og slår deg ned før avgang. kl. 12.00. Lunsj blir servert, og dere kjører gjennom fruktbart landskap mot Selous.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Frokost & alt inkludert

Etter en tidlig frokost venter spennende opplevelser i Nyerere nasjonalpark, tidligere kjent som Selous Game Reserve. Sammen med guiden søker dere etter ville dyr. I Nyerere nasjonalpark lever mange av Afrikas mest kjente dyr, inkludert den sjeldne afrikanske villhunden, som man med litt flaks kan få et glimt av. Parken huser det høyeste antallet storvilt i verden, inkludert elefanter, bøfler, løver og sabelantiloper. I parken får dere også muligheten til å se eland, giraffer, vannbukker, sebraer, impalaer, flodhester, leoparder og geparder. 

Etter safari venter en smakfull lunsj på toget, og dere fortsetter gjennom de jungelaktige Udzungwa-fjellene med dramatiske viadukter og tunneler i fjellsidene.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Frokost serveres fram til klokka 10:00. Det er muligheter for en kort luftetur i Makambako på formiddagen. Reisen fortsetter gjennom baobabskoger og ned mot Rift Valley, midt mellom de to store Great Rift Valley-innsjøene Tanganyika og Malawi.

Husk å stille klokka en time tilbake før leggetid.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Mens dere spiser frokost ordnes grenseformalitene. Nå er dere i Zambia!

Reisen fortsetter på TAZARA railway line, et flott stykke ingeniørkunst og en av Afrikas best bevarte hemmeligheter når dere passerer gjennom avsidesliggende territorium.

I Chisimba Falls kan dere ta en hyggelig spasertur ned til kulpene ved foten av fossen eller beundre den fra ulike utsiktspunkter. Chisimba Falls er en serie med tre fossefall kalt Mutumuna, Kaela og Chishimba. I følge Bemba-tradisjonen bor naturånden "Chishimba" i en hule bak fossen, derfor er ikke dårlig oppførsel (inkludert slåsskamper, fornærmelser og arroganse) tillatt i dette området. Selv om Bemba-folket kom hit på 1600-tallet, var de ikke de første ettersom landet rundt fossen er overstrødd med bevis på jernalderaktivitet, inkludert ovner, smelterør og jernmalmforekomster

Kleskode: “Africa” Theme eller Smart Casual.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

 Gjør dere klare for et par avslappende dager på toget mens dere ruller gjennom Zambias vakre landskap.

På dag to forlater dere Lusaka, Zambias hovedstad, og fortsetter over spektakulære Kafue Railway Bridge – en 477 meter lang stålbjelkefagverksbro på 13 spenn hver på 33 meter støttet på betongpilarer.. 

Dere fortsetter mot Zimbabwe.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Dere krysser den berømte Victoria Falls Bridge, og ankommer Victoria Falls stasjon.

På ettermiddagen samles dere ved Victoria Falls Hotel og drar ut på et elvecruise på Zambezi River i solnedgangen. Zambezi er den fjerde største elven i Afrika etter Nilen, Zaire og Niger. Det er mulig å se flodhester og krokodiller fra båten, og i de tørre månedene kan elefanter og antiloper ses på elvebankene eller svømmende over til noen mindre øyer.

Kleskode til middag: Smart Casual

Måltider

Frokost, lunsj og middag

Nyt formiddagen på hotellet, eller dra på en av utfluktene du har forhåndsbooket. Populære utflukter er zip line, helikoptertur og guidet tur til Victoriafallene. 

Fossen heter Mosi-oa-Tunya på lokalspråket lozi, noe som betyr «røyken som tordner». Høyeste fall er 108 meter. Fossen er på sitt største ved regntidens slutt i mars/april. Fossen ligger på grensen mellom landene Zambia og Zimbabwe. Den første europeeren som så fossen var oppdagelsesreisende David Livingstone i 1855. Han kalte den opp etter dronning Victoria av Storbritannia. Når vannføringen er på sitt største, styrter det 10 millioner liter vann i minuttet utfor den 100 meter høye kanten.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Frokost serveres fram til klokka 10:00, og dere krysser grensa til Botswana. I løpet av dagen krysses også Steinbukkens vendekrets langs den østlige grensa til Kalahari Basin, kjent som ‘Kgalagadi’ i Botswana. Kalahari strekker seg over 900 000 km2 og dekker store deler av Botswana, deler av Namibia og Sør-Afrika. Den er ikke en ekte ørken da den opplever små mengder regn. Det omkringliggende bassenget dekker over 2 500 000 km2 som strekker seg lenger inn i Botswana, Namibia og Sør-Afrika og går også inn i deler av Angola, Zambia og Zimbabwe. Det er delvis ørken, delvis platå. Den eneste konstante elven, Okavango, renner ut i et delta i nordvest og danner myrer som er rike på dyreliv.

Kleskode: Formell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Frokost serveres i spisevognene frem til kl. 09.30, før det blir transfer til safarilodgen i Madikwe. Pakk en liten overnattingsbag som du kan ha med på safarien. Underveis blir det grenseformaliteter, og dere ankommer lodgen til lunsj. På ettermiddagen blir det game drive i reservatet.

Madikwe er et førsteklasses malariafritt Big 5-naturreservat som grenser til Botswana. Det ligger innenfor en overgangssone mellom North West Province bushveld og Kalahari thornveld, med enorme vulkanske formasjoner, vidåpne sletter og rikt elvemiljø langs Marico-elven. Som et resultat er regionen vert for et utrolig mangfold av arter fra begge økosystemene med et rikt utvalg av vegetasjon og mer enn 300 fastboende og trekkfuglarter.

Kleskode: Uformell

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Dere våkner opp til en spennende dag i villmarken! Dere får se solen stige opp over horisonten samtidig som dere opplever spennende safari. Morgensafarien avsluttes med en kopp kaffe i den afrikanske villmarken før dere drar tilbake til lodgen for frokost og noen timer med avslapning. På ettermiddagen venter nye spennende safariopplevelser. Kvelden avsluttes rundt bålet under den afrikanske stjernehimmelen.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Ved morgengry drar dere ut på en siste safari, og koser dere med en god frokost før dere drar tilbake til toget som venter ved Zeerust. På toget serveres det lunsj, og ettermiddagen brukes til å fordøye inntrykkene fra safarien.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Frokost serveres i spisevognene frem til kl. 10.00. Toget kjører gjennom gullgruveområdene som denne delen av landet er kjent for. I Pretoria venter en guidet bytur etterfulgt av lunsj på Rovos Rail Station. Hvis været tillater det blir det omvisning på stasjonen og lokomotivverkstedene.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Dere ankommer Kimberley på morgenen, og blir med på utflukt til Kimberley Big Hole og Diamond Mine Museum. Her kan man se et av de største hull som er gravd ut av mennesker, og lære mer om den rike historien til den tidligere gruvebyen.

Tilbake på toget nyter dere en herlig lunsj i de elegante spisevognene mens dere kjører gjennom The Karoo, en enorm halvørken som en gang var et stort innlandshav. I løpet av millioner av år ble vulkansk materiale slipt ned og avsatt som silt på havbunnen for å danne det geologer kaller Karoo-systemet.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Frokost serveres i spisevognene frem til kl. 10.00. Under frokosten har dere mulighet til å gå av toget ved Whitehill Siding og gå 5 km til den historiske landsbyen Matjiesfontein. En av de ansatte på toget blir med gruppen. I Matjiesfontein finnes et museum med en samling av historiske biler og jernbanevogner til høyre for Lord Milner Hotel. Tilbake på toget setter dere kursen mot Hex River Valley. Omtrent en time etter avreise fra Matjiesfontein kjører dere gjennom den første av fire tunneler på passet. Den første tunnelen er 13,5 km lang, så gjestene må være forsiktige når de går gjennom toget og kanskje slå på nødvendig lys.

Overnatting
Pullman Suite >
Måltider

Alt inkludert

Mens dere spiser frokost kjører toget de siste kilometerene mot stasjonen i Cape Town. Ved ankomst Cape Town blir dere hentet og kjørt til hotellet deres i "The Mother City".

Det er mye å oppleve i Cape Town området. Sentrum av Cape Town: V&A Waterfront, De fargerike gatene i Bo Kaap, Green Square Market og å nyte solnedgangen over Cape Town fra Table Mountain. Middag på en av de mange sjømatrestaurantene ved Waterfront er absolutt å anbefale.

Måltider

Frokost

En spennende og innholdsrik reise nærmer seg slutten. Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet. Dere blir kjørt til flyplassen i god tid før avreise.

Ønsker dere å oppleve mer av denne spennende byen, og kanskje vindistriktet? Vi kan enkelt forlenge programmet.

Måltider

Frokost

Dere ankommer Norge med mange gode minner.

Takk for turen og velkommen tilbake til oss!

Reisevilkår

Topp Afrika AS sine reisevilkår ligger til grunn for avtalen dere gjør med Safarireiser.no når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.

Reisegarantifondet
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikrer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs. Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Flybilletter

De fleste av våre reiser inkluderer ikke flybilletter tur/retur Norge. Unntaket er visse reiser på spesifikke datoer (julereiser, gruppeturen og så videre) hvor vi holder gruppebilletter. Dette betyr at du kan bestille flyreisen selv om du vil. Når vi bestiller flybilletter, får dere først en reservasjon for flyreisen der dere kan se reiseruten. Dere er ansvarlige for å sjekke at alle navn er stavet i likt som i passene deres. Vi bruker elektroniske flybilletter som dere skriver ut selv, eller laster ned flyselskapets app og legger inn reisen der.

Vaksiner

Det er viktig å være vaksinert før turen til Øst-Afrika. Kontakt vaksineklinikk eller fastlege for mer informasjon om hvilke vaksiner som trengs i løpet av turen. Husk å være ute i god tid med vaksinasjonen og ta med deg vaksinasjonskortet på reisen. Hvis du begynner å føle deg uvel etter reisen, ikke nøl med å kontakte lege. Fortell legen din om turen til Afrika.

Gå til FHI for siste oppdatert liste over anbefalte vaksiner.

Reiseforsikring

Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Ta med deg forsikringsbevis på reisen. Vi ber deg om å kontakte forsikringsselskapet ditt og konsultere dem før avreise for å sjekke om du har tilstrekkelig reiseforsikring for turen.

Medisin og helsehjelp

Deler av reisen tilbringes i bushen, noe som betyr at det kan være vanskelig å løse spesielle behov raskt og enkelt under reisen. Det kan handle om kosthold eller medisiner, så det er veldig viktig at vi får beskjed om eventuelle spesielle behov ved bestilling av safariprogram slik at vi kan tilpasse programmet eller komme med spesielle direktiver. Alle reisende er ansvarlige for å ta med medisinen de trenger. Det er lurt å ta med sitt eget lille "medisin-kit" til forebyggende formål; hodepinetabletter, håndsprit, plaster, medisiner mot magesykdom osv. I mange av landsbyene som passeres i løpet av turen finnes det små apotek, men det kan ikke garanteres at medisinene du leter etter er tilgjengelige. Lokalsykehus og lokalt helsevesen holder en relativt lav standard, i de store byene er det muligheter for gode sykehus. 

Bagasje og vekt

Pakkelisten vår kan forhåpentligvis være nyttig når du pakker til turen. Pakk gjerne i bag eller sekk da det er begrenset bagasjeplass i safaribilene og på safarifly.

Flyvninger tur/retur Norge
De fleste flyselskap som vi benytter til Afrika tilbyr deg å ta med 23 kg x 2 kolli + 8-12 kg i håndbagasje.

Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly varierer fra 15 kg - 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi. 

Bekledning

Når man er på safari er det godt å ha behagelige klær. Det er viktig å ikke kle seg i skrikende farger, men å velge klær som går mer i ett med naturen. Det er ofte litt kjølig tidlig på morgenen, da kan det være greit med lange ermer og lange bukser, mens dagene vanligvis er varme, da er det viktig å tenke på å beskytte seg mot solen.

Ingen spesiell kleskode gjelder på safarilodger.

Innførsel til Norge

Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

Tips

Sør-Afrikas tipskultur er mer likt den amerikanske enn den nordiske, og det kan være vanskelig å vite hva som gjelder. Selvfølgelig er det frivillig, men forventes når du er fornøyd med servicen som er utført. På de fleste hotell/lodger/camper finnes det en felles “tip box”, her kan dere legge tips ved avreise, og det deles på alle de ansatte som jobber der - både de synlige og usynlige. På større hotell og finere logger er det mulig å tipse med kort, men dette tar ofte litt lengre tid med tanke på å bli “gitt” til personalet. 

Dette er våre anbefalinger til tips i Sør-Afrika:

 • Safariguide 100-200ZAR per person per dag
 • Bosted 15-20ZAR per person per natt
 • Restauranter, bar, cafe: 10-20% av regningen
 • Om dere har leiebil og skal fylle drivstoff: 5-10ZAR til den eller de som hjelper dere
 • Guidede turer: 100ZAR per person
 • Taxi/uber: 10% av regningen

Sikkerhet

I Sør-Afrika må man være oppmerksom og forsiktig i trafikken, etter mørkets frembrudd og når man håndterer penger eller verdisaker.

På safari er det viktig å gi beskjed til en vakt hvis dere ønsker å forlate teltet eller lodgen. Det kan være ville dyr i nærheten.

Les mer om sikkerhetssituasjonen i Sør-Afrika her.

Merk at alle UDs reiseråd er tilpasset de som reiser uten arrangør. Når du reiser med oss ​​sørger vi for å planlegge reisen på tryggest mulig måte og vi arrangerer ikke turer til områder som Utenriksdepartementet fraråder eller som vi selv ikke anser som trygge.

Språk

De offisielle språkene i Sør-Afrika er Afrikaans, engelsk, zulu, xhosa,swazi, ndebele, sør-sotho, nord-sotho, tsonga, tswana og venda. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt.

Tidsforskjell 

Sør-Afrika har samme tid som Norge sommertid, og ligger en time foran på vintertid.

Valuta

Valutaen i Sør-Afrika er Rand (ZAR). Det er mulig å betale og ta ut kontanter med kort.

Elektronikk & Adapter 

Adapter er nødvendig i Sør-Afrika. Her brukes type M.

Ønsker du å bruke mobilen din i Sør-Afrika bør du sjekke med mobiloperatøren hvilke priser som gjelder. Ofte kan det være billigere å kjøpe e-sim fra Airalo eller lignende. Mobildekningen er god, men det kan være enkelte ”lommer” uten dekning.

Pass & Visum

Ved reise til Sør-Afrika må passet være gyldig i minst 30 dager etter siste reisedag. Det må være minst én blank side i passet for mulig stempling ved inn- og utreise. Sjekk passet ditt før avreise for å sikre at det ikke er skader. Sør-Afrika krever ikke visum for norske statsborgere.

INTERNASJONALT FØRERKORT
Internasjonalt førerkort kreves eller anbefales på det sterkeste ved bruk av leiebil

Klima

Sør-Afrika har et mildt, tørt klima med mange soldager. Når det er vinter i Norge er det sommer i Sør-Afrika, i området rundt Cape Town kan du oppleve varme og solfylte dager, mens du i de nordlige delene av landet kan oppleve varme dager som kan følges av kraftig torden og lyn om ettermiddagen/tidlig kveld med kraftig regnskyll over en kort periode. Dette kan gi vanskelige kjøreforhold.

Når det er sommer i Norge er klimaet i Sør-Afrika kjølig, og det kan være kaldt med en del regnbyger. Dagene er også kortere. I de nordlige delene av landet er det tørt og sol på dagtid, og det kan forekomme frost og snø.

Hvis du ønsker sol & bad mens du er i Sør-Afrika, kan det være greit å huske at det er to store hav som møtes like sør for Cape Town; det kalde Atlanterhavet møter det varme Indiske hav. Et godt tips kan være å planlegge sol og bad ved Durban (Det indiske hav) i stedet for Cape Town (Atlanterhavet). Ellers går det direktefly fra Johannesburg til Vilaculos i Mosambik, Zanzibar, Mauritius og Seychellene.

Norsk ambassade i Sør-Afrika

Den norske ambassaden i Pretoria representerer Norge i Sør-Afrika, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Madagaskar og Lesotho.

Ambassadens hjemmeside: https://www.norway.no/en/south-africa/for-nordmenn/om-ambassaden/

Nasjonalt nødnummer: 112 (fra mobiltelefon) og gjelder alle typer nødsituasjoner. Ambulanse: Netcare (privat, anbefales) 082 911/010 209 8387 eller 10117 (offentlig). Politi: 10111

I krise og nødsituasjon kan ambassaden i Pretoria kontaktes på tlf: +27 12 364 3700.

Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres app eller hjemmesider. Last ned appen «Reiseklar», hvor Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering tilgjengelig i én app, eller registrer reisen på www.reiseregistrering.no. Dette vil gjøre det enklere for utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. 

 • 1 natt på hotell i Dar es Salaam
 • Safari i Selous Game Reserve / Nyerere National Park
 • Opplev Chisimba Falls
 • Sunset Cruise på Zambezi River
 • Safari i Madikwe Game Reserve
 • Utflukt i Pretoria
 • Omvisning i Kimberley
 • Alle måltider inkludert i henhold til programmet
 • Alle aktiviteter som beskrevet i programmet
 • Overnatting på hotell i Cape Town
 • All transport


PRISEN INKLUDERER IKKE:

 • Flybilletter tur/retur Norge
 • Tips

Det lille ekstra

Liker du å unne deg det lille ekstra? Nedenfor lister vi noen oppgraderingsforslag til de ulike overnattingsstedene samt aktiviteter som kan gi en flott reise noen ekstra minneverdige opplevelser. Dette er selvfølgelig bare et lite utvalg, og vi kommer gjerne med flere forslag.

Oppgradering av overnattingssted

Det har tatt oss mange år å finne de absolutt beste overnattingsstedene på våre destinasjoner. Slapp av ved bassenget på et eventyrlig resort, eller få ditt livs villmarksopplevelse i luksustelt midt på savannen. På våre turer våkner du på din beste side uansett! For deg som vil ha det lille ekstra finner du noen forslag nedenfor. Gi oss gjerne beskjed i bestillingsforespørselen hvis du har spesielle ønsker eller er interessert i en oppgradering.

Deluxe Suite
Les mer >
Royal Suite
Les mer >

Legg til aktiviteter

Å reise til Afrika er en magisk opplevelse som gir minner for livet. Det er mulig å forgylle dagene med noe ekstra minneverdig for de som ønsker det. Nedenfor har vi listet opp de mest populære aktivitetene på reisemålet ditt. Vi hjelper gjerne til med å foreslå aktiviteter som kan passe for dere.

Drømmer du om noe spesielt? Vi har kunnskapen og erfaringen som kreves for å lage en helt eksklusiv, skreddersydd reise, akkurat slik du vil ha den. Ta en titt på alternativene for denne turen eller bestill et møte med en av våre safarieksperter >

Klar for å planlegge ditt eget safarieventyr?

Takk for din forespørsel!

Våre safarieksperter vil snart komme tilbake med et reiseforslag som tar deg nærmere ditt store eventyr.

Fyll ut dine opplysninger og beskriv gjerne ønskene du har for reisen din, så utarbeider vi et skreddersydd programforslag for deg.

Drømmer du om noe spesielt? Vi har kunnskapen og erfaringen som kreves for å lage en helt eksklusiv, skreddersydd reise, akkurat slik du vil ha den. Ta kontakt med meg direkte, eller bestill et møte med en av våre safarieksperter >

Josef Khaled, Daglig leder, Safarireiser
Josef Khaled,
Daglig leder, Safarireiser

Abonner på inspirasjon og reisenyheter

Drøm deg bort med vårt populære nyhetsbrev, spekket med inspirasjon og reisetips til ditt neste store eventyr.

Takk!

Du abonnerer nå på vårt nyhetsbrev.